Just4Kids

Het dorp Nieuwkoop bestaat in 2020 750 jaar. Dat is natuurlijk al een behoorlijk lange tijd. Daarom worden in Nieuwkoop dit jaar heel veel activiteiten georganiseerd. En de meeste van deze activiteiten zijn ook leuk voor jullie.

Graag willen we jou vertellen hoe Nieuwkoop is ontstaan. Tenminste, voor zover wij dit weten. Want misschien kun je je wel voorstellen dat papieren van heel vroeger niet honderden jaren bewaard zijn gebleven. Brand kwam vroeger veel voor, zeker omdat de huizen en gebouwen veelal van hout waren. Heel veel papieren, zoals documenten, oorkonden en aktes, zijn verbrand. En tja, een papier dat meer dan 700 jaar oud is, is natuurlijk ook niet meer zo stevig.

Veel leuks om te doen
Maar Just4Kids geeft niet alleen maar heel veel informatie. Je kunt er ook van alles doen. Quizzen, puzzels, een Nieuwkoop 750 geschiedenisspel, een kleurplaat (met wedstrijd) en er zijn (voor)leesverhalen te vinden.

Je kunt zelfs prijzen winnen. Met de prijspuzzel, de kleurwedstrijd en met de toen / nu fotowedstrijd. Veel ontdekplezier!

Hieronder vind je alle hoofdstukken van Just4Kids. Door op de plaatjes te klikken, kun je lezen en leren over de geschiedenis van 750 jaar Nieuwkoop, video’s en foto’s bekijken én leuke dingen doen.

Je kunt ook met je muis op de tab Just4Kids gaan staan en naar de pagina gaan die je wilt bezoeken

Just4Kids leuks om te doen

Wanneer ontstond Nieuwkoop nou precies?

Reis door de Geschiedenis

Reis door de Geschiedenis langs 5 Nieuwkoopse periodes

Nieuwkoop staat bekend om haar smeden. Maar ook de turfwinning, de hennepteelt en het riet snijden zijn typisch Nieuwkoops. De droogmakerij – het droog maken van de Grote Poel om meer land te krijgen – gebeurde op meerdere plaatsen in Nederland. Maar in Nieuwkoop was dit noodzakelijk, omdat er anders geen dorp meer zou overblijven na al het afgraven van het veen waarvan turf gemaakt was.

Nieuwkoop beschreven in 5 periodes. Klik op de foto’s hieronder om de periodes te bekijken.

De hennepteelt

Turfwinning

De rietsnijder

De smederij

Droge voeten (de droogmakerij)