Nieuwe CS:NK-zaak – Moord op de bakkersvrouw

In aanloop naar het jubileumjaar Nieuwkoop 750 Jaar spelen wij het hele jaar door het interactieve moordspel Crime Scene Nieuwkoop op Facebook. Elke maand start een nieuwe moordzaak, waarbij iedereen mag mee speuren naar de dader.

Zaterdag 3 september 1910. Kruidenier Derk-Jan Kranenburg begint aan zijn werkdag. Hij opent de deur van zijn winkel, wenkt naar Dirck van der Mij die met zijn viskraam op het plein staat en zegt Hugo Maertens gedag die met paard en wagen langs rijdt in de richting van zijn boerderij. Hij keert zich net om om zijn winkel in te lopen als Adriana Pietersz uit de bakkerswinkel naast de kruidenier komt stormen en paniekerig op hem af rent. Ze heeft haar kinderen even alleen gelaten om brood en vis te halen. Maar toen zij de bakkerswinkel betrad, trof zij bakkersvrouw Cornelia niet aan. Derk-Jan loopt met Adriana mee.

De bakkerswinkel lijkt inderdaad leeg. Daarop roept Derk-Jan om Sijmen, de bakker. Er komt geen reactie. Derk-Jan loopt om de toonbank heen om naar de bakkerij te lopen, maar als hij net de hoek om stapt, ziet hij Cornelia op de vloer liggen. Naast haar op de grond verspreid liggen scherven. Cornelia’s gezicht is besmeurd met bloed.

Zo begint CS:NK #5. De bakkersvrouw is vermoord. Wie heeft het gedaan? Kruidenier Derk-Jan Kranenburg (de naam is gebaseerd op D.J. Kranenburg die begin 20ste eeuw met paard en kruidenierswaren langs de deuren ging), Dirck van der Mij die één keer per week met zijn viskraam op het plein staat, aardappelboer Hugo Maertens of zijn vrouw Anna? Of was het scharensliep Claes van Sijp, beroepsvisser Simon Simonsz of schout Frans van Leeuwen? Of misschien wel de man van de bakkersvrouw zelf, Sijmen. En wat te denken van Adriana Pietersz, die de bakkerswinkel net bezocht heeft of haar man Michiel, schilder in Nieuwkoop.

Alle personages hebben een motief, zo zal blijken uit het verloop van de zaak. Elke aanwijzing, elke dag komt er één op Facebook, maakt het weer iets duidelijker. Of is onduidelijker misschien een betere omschrijving?

Na 8 aanwijzingen wordt een Raadronde gespeeld en kan iedere deelnemer een gokje wagen. Na 12 aanwijzingen kan iedereen 1 vraag stellen aan 1 van de personages en vervolgens is daar de laatste Raadronde. Wie raadt de dader(s)?

Speel mee!

Volg of like de Facebookpagina Crime Scene Nieuwkoop en doe mee.