Nieuwkoop maakt het al 750 jaar

Theo Agterof en Mattie Rietveld plaatsen een bord in de Ringsloot met de oproep om kunst te maken voor Slootkunst volgend jaar. (Foto: Leny van den Belt)

Zo langzamerhand zal bij alle Nieuwkopers wel bekend zijn dat de kern Nieuwkoop in 2020 750 jaar bestaat. Voor wie het nog niet wist en beschikt over een creatieve geest en vaardige handen, is het wellicht een idee om even langs de Ringsloot te lopen bij Albert Heijn.

Onder barre omstandigheden; namelijk een snijdende wind, waardoor de gevoelstemperatuur aanvoelde als rond het vriespunt, stapte Theo Agterof, geholpen door zijn trouwe kompaan Mattie Rietveld, in een gammel bootje om een bord in de sloot te plaatsen waarop staat aangekondigd dat er volgend jaar weer slootkunst te zien is in de Ringsloot vanaf het Kennedyplein tot aan het Reghthuysplein.

Theo Agterof met het bord waarop de oproep staat. (Foto: Leny van den Belt)

Thema

Uiteraard is het thema ‘Nieuwkoop 750 jaar’en wel: Nieuwkoop maakt het al 750 jaar! Te denken valt aan smeedwerk, riet snijden, visserij, rederijen en rondvaarten, om maar een paar ideeën te noemen, maar wie er even voor gaat zitten kan vast nog meer bedenken.

Panelen om op te schilderen, tegelen, borduren of welke creatieve uiting dan ook, zijn gratis af te halen bij Kluswijs op het bedrijventerrein. Wel eerst even aanmelden via nieuwkoopmaakthet@gmail.com. Iedereen mag meedoen, professioneel kunstenaar, amateur, oud, jong en ook schoolklassen. De Slootkunst is te bewonderen vanaf mei tot oktober.

De flyer die oproept om mee te doen.

Beeldverhaal

Dat Nieuwkoop al van oudsher een kunstenaarsdorp is, behoeft geen betoog. Vroeger al kwamen schilders van heinde en ver naar Nieuwkoop om te schilderen en nog altijd wonen er veel kunstenaars in Nieuwkoop. Tijdens het Torenschuddersfeest in september bleek dat er ook veel anoniem talent in Nieuwkoop te vinden is. Een aantal nam de kwast ter hand en heeft op een houten paneel een mooie kunstwerk afgeleverd. Deze panelen zouden aanvankelijk in de hal van het gemeentehuis worden tentoongesteld, maar er is een betere bestemming voor gevonden: de Kaleidoskoop aan de Achterweg. Daar worden alle panelen vanaf 5 januari als een beeldverhaal tentoongesteld.