Eline Spoelder wint Facebookspel Crime Scene Nieuwkoop

Winnaar Eline Spoelder met haar gewonnen cadeaubon. (Foto: Anke Steffers)

In totaal zes moordzaken kwamen er dit jaar langs op de Facebookpagina Crime Scene Nieuwkoop. Tientallen speurneuzen probeerden de daders te achterhalen van (fictieve) moorden, gepleegd in de Nieuwkoopse geschiedenis. Eline Spoelder was hierin de beste.

Doel van CS:NK was mensen warm te maken voor het jubileumjaar Nieuwkoop 750 jaar. Elke moordzaak startte met een beschrijving van een periode uit de Nieuwkoopse geschiedenis. Vervolgens werden de personages voorgesteld. De volgende stap was de vondst van een lichaam, waarna in twaalf aanwijzingen duidelijk moest worden wie de dader(s) was. Tussendoor was er een raadronde waarin de deelnemers hun dader van dat moment doorgaven. Na alle aanwijzingen volgde een Vragenronde. Elke deelnemer mocht één vraag stellen aan één van de personages. En tot slot was het raden geblazen wie de dader(s) was.

De Nieuwkoopse Eline Spoelder (27), student Diergeneeskunde in Utrecht, speelde alle zaken mee en wist ook haar moeder, zusje en tante ervoor te enthousiasmeren. “We overlegden vaak over de zaken. Behalve als we in de vragenronde een uniek antwoord kregen, hielden we dat soms voor elkaar verborgen,” zegt zij grinnikend.

Smederij

In alle ronden haalde Spoelder punten, drie keer had ze beide raadrondes goed. De leukste en interessantste moordzaak vond ze ‘Het geheim van de smid’. “Het verrassingseffect in deze zaak vond ik leuk. Maar ook het onderwerp, de smederij. Dat vind ik echt zo typisch Nieuwkoops.

Hoe wist de 27-jarige student het zo vaak bij het juiste eind te hebben? “Ik schreef alle personages op een papier en noteerde achter hun namen plussen en minnen, die met een plus konden het gedaan hebben. En ik dacht na wat een logische verhaallijn was. Zoals in de laatste zaak. Maar één persoon werd beter van de dood van Dirk, daarom vond ik hem de meest logische moordenaar. En dan legde ik het steeds even weg om het er later weer bij te pakken.”

De moeilijkste moordzaak vond Spoelder ‘Bloed op de Hennepwerf’. Het slachtoffer werd door zo veel mensen gehaat. Pas toen er in een aanwijzing stond dat de moord met weinig kracht leek te zijn begaan, dacht ik aan een vrouw.”

Levend CS:NK

Voor komend jubileumjaar bereidt de organisatie van Nieuwkoop 750 jaar een levend Crime Scene Nieuwkoop voor. Houd hiervoor de website www.nieuwkoop750.nl en de Facebookpagina’s ‘CrimeSceneNieuwkoop’ en ‘Nieuwkoop750’ in de gaten.

De zes moordzaken gemist? Ze blijven op de Facebookpagina ‘CrimeSceneNieuwkoop’ staan. De slotsommen (oplossingen) zijn weggehaald, zodat ze opnieuw gespeeld kunnen worden. Tot een oplossing gekomen, mail naar info@nieuwkoop750.nl en ontvang de slotsom.