Kick-off Nieuwkoop maakt het al 750 jaar

De oproep om creaties te maken voor Nieuwkoop maakt het al 750 jaar. (Foto: Leny van den Belt)

Van mei tot oktober zijn vele sprekende creaties te bewonderen op vlonders in de Ringsloot en de Voorwetering in de Dorpsstraat. De aftrap voor dit project, ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’, is zondag 5 januari in Kaleidoskoop.

Een groot muziekspektakel, verzorgd door de 111-jarige Muziekvereniging Eensgezind, luidt het creatieve project in. Tijdens deze kick-off wordt ook een filmstrook onthuld, bestaande uit dertig geschilderde werkstukken die het thema prachtig weergeven.

Slootkunst

Het creatieve project lijkt op Slootkunst dat afgelopen jaren veel mensen tot een wandeling verleidde langs de Nieuwkoopse sloten. De vlonders in het water worden aangekleed door professionele kunstenaars, amateurs (particulieren), kinderen en jongeren. Hen wordt gevraagd te zoeken naar een creatie binnen het thema. Dat gaat van turfsteken naar riet snijden, van woning- tot jachtbouw door de jaren heen en van handarbeid (ambachten) tot robots. Klik hier voor meer informatie over deelnemen.

Nog een jubileum

Naast Nieuwkoop, dat komend jaar 750 jaar bestaat, viert Eensgezind haar 111de verjaardag. Daarom start het Nieuwjaarsconcert door de Eensgezind-muzikanten om 11 minuten over 11 in de ochtend. De muziek wordt traditiegetrouw ondersteund door beelden op het filmdoek die ditmaal dus ook beelden tonen van Nieuwkoop 750 jaar. Kaarten kosten 5 euro.