Toneelscène tijdens Nieuwjaarsreceptie opent jubileumjaar

Het gemeentehuis in Nieuwveen.

Elk jaar, op de eerste donderdag van januari, proost gemeente Nieuwkoop, met haar medewerkers en haar inwoners, op het nieuwe jaar. Op de Nieuwjaarsreceptie van donderdag 2 januari trappen wij het jubileumjaar Nieuwkoop 750 jaar af met een toneelscène.

Want hoe zit het nou precies met het ontstaan van Nieuwkoop? Het waren toch een stel zigeuners die met een gebroken wagenwiel op een plek verzeild raakten en hier Nieuwkoop stichtten?

Of is dat echt alleen maar een legende? Is het de oorkonde waarin Graaf Floris de Vijfde van Holland (op de foto) aan ridder Nikolaas van Kats inkomsten toekent uit, onder andere, Nieuwkoop? Maar dit was in 1282. Vandaar de viering in 1982 van het 700-jarige bestaan.
Inmiddels is een nog oudere oorkonde gevonden met als datum 21 september 1270, waarin Nieuwkoop wordt vermeld als huwelijksgeschenk aan jonkvrouw Aleid, de hofdame van koningin Elisabeth van Brunswijk, de moeder van Graaf Floris de Vijfde.

Hoe het ook zij, een stichtingsakte is nooit, of in ieder geval nog niet, gevonden.

In de toneelscène wordt de verwarring over de ‘officiële ontstaansdatum’ op een luchtige manier gespeeld. Mét Johan de Bruyn van Buytewech en jonkvrouw Aleid.

Programma

Donderdag 2 januari kan iedereen tussen 19.30 en 20.00 uur inlopen op het gemeentehuis van Nieuwveen op het Teylersplein. Na een openingswoord staat de toneelscène geprogrammeerd. Verder wordt een film getoond met wederom Johan de Bruyn van Buytewech, één van de belangrijkste personen uit de geschiedenis van Nieuwkoop. Om 21.00 uur wordt de vrijwilligersprijs uitgereikt. Vervolgens volgen een hapje en een drankje, waarna de receptie rond 22.00 uur is afgelopen.