Nieuwkoop 750 jaar is begonnen

Het wiel van de wagen van de drie zigeuners is zojuist gebroken op 'Nieuwkoops' grondgebied. (Foto: Leny van den Belt)

Johan de Bruyn van Buytewech, jonkvrouw Aleid en een groepje zigeuners openden gisteravond tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Nieuwveen het Nieuwkoop 750 jubileumjaar.

Drie zigeuners komen op met een kar die voor de ogen van het publiek doorzakt. Bij nader onderzoek zien de zigeuners dat het wiel gebroken is. Zij besluiten zich te settelen in dit stukje Holland. Het begin van Nieuwkoop? Nee, laat Johan de Bruyn van Buytewech daarop weten. Hij beweert dat er een oorkonde stamt uit 1282, waarop jonkvrouw Aleid inbreekt en vertelt dat zij al in 1270 een huwelijksgeschenk ontving dat bestond uit opbrengsten van Nieuwkoop.

Op het jaartal, genoemd door jonkvrouw Aleid, is het Nieuwkoop jubileumjaar gebaseerd. Johan de Bruyn van Buytewech nodigde daarom ook alle aanwezigen in het gemeentehuis uit om aanwezig te zijn bij de vele jubileumactiviteiten en -evenementen om het 750-jarig bestaan samen te vieren.

Toneelweekend

De gespeelde openingsscène is tevens de welkomstscène van het grote toneelweekend op 4 en 5 juli in Nieuwkoop. Toneelspelers en vrijwilligers zijn nog zeer welkom om zich hiervoor aan te melden.

Informatie over aanmelden

Video

Bekijk de video van het optreden in het gemeentehuis. Of kom naar het toneelweekend waar de scène live bij te wonen is.

De openingstoneelscène tijdens de Nieuwjaarsreceptie.

Foto’s

De openingsscène in een fotoreportage. Klik op de foto’s om een uitvergrote versie te bekijken. De foto’s zijn gemaakt door Leny van den Belt.

Het wiel is zojuist gebroken. Wat nu? Repareren of blijven?
De zigeunerin ziet het wel zitten om een tijdje te blijven.
Zijn de zigeuners de ontdekkers van Nieuwkoop? Nee, zegt Johan de Bruyn van Buytewech.
Jonkvrouw Aleid weet precies uit welk jaar de eerste akte komt die Nieuwkoop noemt.