Sneak Preview Nieuwkoop maakt het al 750 jaar

Theo Agterof en de drummers van Eensgezind openen Nieuwkoop maakt het al 750 jaar. (Foto: Anke Steffers)

Na het Nieuwjaarsconcert zondag 5 januari in Kaleidoskoop van Muziekvereniging Eensgezind, dat dit jaar haar 111-de verjaardag viert, nodigde Theo Agterof de aanwezigen uit voor de kick-off van ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’.

Hij sprak tot de aanwezigen: “Nieuwkoop bestaat 750 jaar. Al die tijd staan Nieuwkopers bekend om hun handige, maar ook creatieve handjes. Met ons kunstproject willen wij die creativiteit weergeven. Dat doen wij in de vorm van Slootkunst. In de Ringvaart in Nieuwkoop komen van mei tot en met september kunstwerken te staan. De onthulling is op 16 mei. Een sneak preview geven wij u vast vandaag in het restaurant van Kaleidoskoop.”

Agterof vroeg iedereen mee te lopen naar het restaurant waar 26 kunstwerken als een filmstrook op vierkante panelen waren opgehangen. Veel van de kunstenaars, amateurs en professionals, waren tijdens het Torenschuddersfeest aan het schilderen geslagen, anderen haalden een paneel bij Kluswijs. Een aantal van de kunstenaars was aanwezig bij de onthulling.

Paula Spoelstra uit Nieuwveen verwerkte echt riet in haar kunstwerk.
Nieuwkoper Jan de Jong schilderde meerdere Nieuwkoopse gebouwen.

Geschiedenis in beeld

De bekende Nieuwkoopse kunstenaar Els van Foeken schilderde een rietsnijder, Cees van den Broek toonde het veen baggeren en illustreerde hoe het dorpje Schoot door dit baggeren verdwenen was. Er hingen schilderijen van de Teuntjesbrug, een Haagsche School-schilder, de Muziektent, een dorpsgezicht uit 1900 en de otters. Paula Spoelstra maakte een schilderij met echt riet. “Ik ben met een boot de Nieuwkoopse Plassen op gevaren en heb het riet van een rietland gehaald.” Paul van den Broek maakte een schildering van een dorpsgezicht. “Ik ben er tijdens het Torenschuddersfeest voor gaan zitten. Het moest gaan over Nieuwkoop 750 jaar en het moest in sepiakleuren. Met een uur had ik mijn schilderij af.” Meedoen aan Nieuwkoop maakt het al 750 jaar, hier lees je hoe.

Filmstrook

De gehele filmstrook is hieronder te zien. Door op de foto’s te klikken, zijn de foto’s beter te bekijken.
De foto’s zijn gemaakt door Anke Steffers.

Het eerste deel van de filmstrook.
Het tweede deel van de filmstrook.
Het derde deel van de filmstrook.
Het vierde deel van de filmstrook.

Meedoen aan Nieuwkoop maakt het al 750 jaar, hier lees je hoe.