Nieuwkoop 750 viering gaat door in aangepaste vorm

Het derde deel van de filmstrook die vorig jaar de opening van het Nieuwkoop 750 jaar inluidde. (Foto: Anke Steffers)

In 2020 zou het 750-jarige bestaan van het dorp Nieuwkoop gevierd worden. Na een hoopvolle en leuke opening op de Nieuwjaarsreceptie van gemeente Nieuwkoop moest in maart besloten worden het project een jaar uit te stellen. Echter, ook in 2021 staat corona een feestje in de weg. Daarom is besloten er een afgeslankte Nieuwkoop 750 (+1) viering van te maken.

Want het lijkt nog wel even te duren tot gedacht kan worden aan festiviteiten en feesten. Toch hebben de stuurgroep Nieuwkoop 750 jaar en gemeente Nieuwkoop besloten wel iets aan Nieuwkoop 750 jaar te gaan doen.

Slootkunst

Slootkunst ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’ opent namelijk gewoon in mei. Al heel wat mensen hebben voor dit kunstproject inmiddels een paneel gemaakt of een paneel afgehaald om zich creatief op uit te leven. Maar er kunnen zeker nog deelnemers bij.

Wat springt er uit wat Nieuwkoop ‘maakt’? Het antwoord op deze vraag mag iedereen in beeld te brengen. Op een paneel of op een vlot. Alle kunstwerken worden vanaf 8 mei geëxposeerd in de Ringsloot langs de Hogedijk en in de Voorwetering van de Dorpsstraat in Nieuwkoop.

Paneel gratis af te halen

Zodra het weer kan, is een paneel gratis af te halen bij Kluswijs op het industrieterrein in Nieuwkoop. Zolang deze locatie gesloten is, zijn de panelen af te halen bij TechniekHuis Nieuwkoop. Mail daarvoor even naar nieuwkoopmaakthet@gmail.com. Ook is het mogelijk een vlot te vullen met een 3D creatie dat de organisatie een week voor de opening beschikbaar stelt.

Verlichte Proeverijenroute

Verder gaat de Verlichte Proeverijenroute die voor januari / februari gepland stond in november doorgang vinden. Aangezien dit evenement coronaproof te organiseren is, is het vrijwel zeker dat dit gaat lukken. Lyanne de Laat die helpt met de organisatie van deze smakelijke, verlichte route vertelt: “Het feestvierende Nieuwkoop brengt leven in de brouwerij. In november is hier en in de aangrenzende gemeente Alphen aan den Rijn de volgende verlichte proeverijenroute. Zo’n honderd karakteristieke boerderijen, molens, kerken en andere bijzondere panden op de route worden negen avonden, verspreid over drie weken, aangelicht; steeds op donderdag, vrijdag en zaterdag van 19:00 tot 22:00 uur.”

Houd voor de Verlichte Proeverijenroute de website http://verlichteproeverijen.nl in de gaten.

Overige activiteiten

Wat de overige Nieuwkoop 750 activiteiten betreft, daarover beslist de organisatie later. Houd daarvoor deze website in de gaten en onze Facebookpagina van Nieuwkoop 750.