Prijsuitreiking nummer 6

Zesde trekking Expositie Slootkunst

De zesde trekking van 100 euro aan cadeaubonnen van de verloting onder de deelnemers van de expositie ‘Slootkunst – Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’ heeft plaatsgevonden. Afgelopen zaterdag 7 augustus is deze uit gereikt. De gelukkige is geworden, Sandra Houdijk met ‘het bruine goud van Nieuwkoop”.

Sandra was zeer verrast en vond het erg leuk dat zij in de prijzen was gevallen. Zelfs haar partner en haar ouders waren ondanks de regen meegekomen. Sandra ontving uit handen van Yolanda Ahles van de organisatie een cadeaubon van 25 euro om te besteden bij Bloemenhuis Pietersen, 25 euro bij ’t Vliegende Paard en 1 cadeaubon van 50 euro om te besteden bij Rosa Underwear.

Sandra heeft voor dit onderwerp gekozen omdat Nieuwkoop bekent staat om het vele turf. Normaal is zoiets niet haar ding daar zij veel portretten en gezichten maakt maar ivm het thema Nieuwkoop maakt het al 750 jaar heeft zij voor iets geheel anders gekozen. “Het was nog een heel gevecht om dit goed op het doek te krijgen”, aldus Sandra. Ook heeft zij als extra nog een laag epoxy gebruikt omdat het kunstwerk een halfjaar buiten staat, vandaar dat het er ook mooi glimmend uitziet.

Vroeger werd de turf met een soort platte kruiwagen vervoerd naar de schepen. Van het turf konden de Nieuwkopers leven, dus vandaar de naam het bruine goud. Vroeger hadden in de moerassige veengebieden de afgestorven planten na honderden jaren een metersdikke veenlaag gevormd, deze kon men wegsteken of opbaggeren om het vervolgens te drogen te leggen op legakkers. De turf werd daarna met platbodemschepen naar de gebruikers gevaren. Ook leuk om te weten dat turf afkomstig uit hoogveen beter was van kwaliteit in het algemeen dan turf uit laagveen.

De kunst van Slootkunst – 130 panelen en 19 vlotten geplaatst in de Ringsloot en Voorwetering aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop blijft staan en drijven tot en met 1 oktober. De zeer uiteenlopende werken die veelal in het thema ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’ zijn gemaakt, zijn door iedereen vrij en op eigen initiatief te bekijken.  Ook leuk om juist nu een rondje te lopen daar de bloemen volop in bloei staan op de bouwkavel van het gesloopte Koetshuis. Daar is ook een ‘bij’ uitzicht punt gemaakt.  Na 1 oktober zullen de kunstwerken en de bouwwerken, waaronder de foto’s, uitzichtpunt, etc. bij de BB for Bees weer weggehaald worden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*