Het Klompje, winnaar 9de trekking

De negende trekking van 100 euro aan cadeaubonnen van de verloting onder de deelnemers van de expositie ‘Slootkunst – Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’ heeft zaterdag 11 september plaatsgevonden. De gelukkige zijn Peter en Anneke Mourits met het kunstwerk “het Klompje” geworden.

Peter en Anneke waren zeer verrast en vonden het erg leuk dat het kunstwerk in de prijzen was gevallen. Zij ontvingen uit handen van Yolanda Ahles van de organisatie een cadeaubon van 25 euro om te besteden bij Den Bleker, 25 euro bij  ’t Vliegende Paard, 25 euro bij Kluswijs en 25 euro bij Jumbo.

Peter loopt al sinds hij kan lopen op klompen en kwam dus ook op klompen. Ook de 2 kleinkinderen lopen bij opa en oma op klompen. Kleinzoon Sven had zelfs zijn klompen aan. Omdat klompen altijd in hun leven zijn, hebben zij een kunstwerk gemaakt met klompen. Ruim 4 jaar geleden hebben Peter en Anneke het klompenwinkeltje van haar zus overgenomen in Zwammerdam. Het klompwinkeltje is nu te vinden aan het einde van het fietspad op de Hogedijk tegenover de oude molen in Nieuwkoop. Eigenlijk vanaf het kunstwerk gewoon rechtdoor fietsen. Echt de moeite waard om het klompenwinkeltje een keer te bezoeken. Naast gewone klompen zijn hier ook souvenirs, etc. te vinden.(ook leuk om te weten dat dit een van de 2 kunstwerken is die lampjes hebben verwerkt zodat men in het donker ook het kunstwerk kan bewonderen)

Het is bekend dat in Noorden vroeger 2 klompenmakers zaten, Van Capel en Schalkwijk, beide op de Simon van Capelweg. De klompen in deze omgeving werden vroeger gedragen door boeren, rietsnijders, smeden, etc. De klomp was vroeger een veiligheidsschoen. De houten blokken werden op maat gekapt voor de draaibanken. En in de klompenmakerij werden in de draaibanken dan klompen gemaakt. Vroeger droeg men door de week vaak onbeschilderde klompen, terwijl op zondag geschilderde of versierde klompen werden gedragen om naar de kerk te gaan. Mensen versleten vroeger vaak meer dan één paar per jaar. Maar toch waren ze zuinig, een gebarsten klomp werd niet zomaar weggegooid. Men maakte er een groefje in en met ijzerdraad werd de klomp hersteld. Als de klompen echt afgeschreven waren, werden ze nog gebruikt als voederbakje of nestkast of diende als brandhout.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*