Negen novemberavonden verlichte proeverijenroute

Licht op meer weten over je eten (AANGEPAST PROGRAMMA, HORECA EN DE BOERDERIJWINKELS ZIJN OPEN TOT 20.00 UUR. ANDERE LOCATIES ZIJN NIET GEOPEND TUSSEN 19.00 EN 22.00 UUR!)

Hoe smaakt verse koeienmelk, gerookte gans, boerenkaas, vlees rechtstreeks van de boerderij, eigengemaakte jammetjes en nog meer? Waar vind je koeien op waterbedden, zie je live het melken van de koeien of leer je een plasdrasgebied voor weidevogels maken? Hoe wordt ruwe schaapswol gekaard? Dit en nog veel meer is te beleven tijdens de verlichte proeverijenroute Nieuwkoop-Alphen aan den Rijn die met een paar dagen start.

Voor deze verrukkelijke ontdekkingstocht over het platteland doen bewoners van 11 t/m 27 november op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavonden van 19.00-22.00 uur het licht aan en richt die op de gevels van ruim 110 boerenbedrijven, woonboerderijen en de molens, ook die van de Molenviergang. Ook een vroeger gemeentehuis, enkele kerken en het gemaal in Ter Aar zijn verlicht. Deze en 19 andere adressen zijn één of meerdere avonden te bezoeken en her en der vinden ‘proeverijen op de boerderijen’ plaats. Het thema van de route is meer weten over je eten.

Muziek en kunst

De eerste week opent met muziek. Het Alphens Kozakkenkoor treedt 12 november op bij Landwinkel Nieuwenhuizen en in de Nicolaaskerk – afhankelijk van de avond – een van de koren of speelt de organist. Er zijn diverse exposities, op de Schaapsfarm tegenover de Putmolen in Aarlanderveen, en ook op nummer 1 van de route bij de kunstenaars en musea op het terrein van De Zevensprong aan de Noordenseweg in Nieuwkoop. Het aanbod varieert van schilderijen, keramiek tot beelden en fotografie. Aan de Kousweg in Zevenhoven staan beschilderde grasbalen opgesteld; het resultaat van de oproep van de organisatie van de Kindervakantieweek Zevenhoven.

Voor elk wat wils

De deelnemende voedselmakers in dit gebied vertellen in de ligboxenstal, bij de melkrobot, bij de kalfjes of in de loods met machines hoe ze hun bedrijf runnen. Op andere adressen gaat het over logeren en vergaderen op de boerderij of het duurzaam renoveren van een 150 jaar oude hoeve. En krijgt u onderweg trek in een boerenijsje, dan is ons advies: draai af bij boerderij De Vriendschap. In de blokhut aan de Hogedijk 29A in Zevenhoven is vast welk een smaakje naar uw zin te vinden.

Aanleiding voor deze lichtroute is het inmiddels 750 + 1-jarig bestaan van Nieuwkoop. Alle activiteiten, de routekaart en nog meer informatie is te vinden op www.verlichteproeverijen.nl en op www.facebook.com/verlichteproeverijen. En in het routeboekje dat tijdens de open avonden op alle bezoekadressen verkrijgbaar is. Maar nu al bij de twee VVV’s, Primera in Nieuwkoop en Haasbeek-Herenhof in Alphen aan den Rijn.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*