Opening Haagse School Dag in Pulchri

Afgelopen zaterdag is de tentoonstelling van de Haagse School Dag uit Nieuwkoop geopend in de Pulchri Studio in Den Haag.Ruim 30 kunstenaars die mee hebben gedaan 4 september in Nieuwkoop laten daar hun kunstwerk zien.

De heer John Sillevis hield een prachtige speech over de Haagse School van honderd jaar geleden, over het geheim van Nieuwkoop, de cafés waar de kunstenaars verbleven, de indrukwekkende wolkenluchten die altijd in de schilderijen terug kwamen. Ook vertelde hij enkele leuke anekdotes van Weissenbruch, die mede oprichter was van het genootschap Pulchri Studio. De heer John Sillevis is een autoriteit op dit gebied hij is kunsthistoricus, hoofdconservator geweest, organisator van vele tentoonstellingen en schrijver van diverse boeken.

Gerben van Duin sprak lovende woorden over de kunstenaars. Hij refereerde aan de jaarlijkse kunstweek uit zijn woonplaats Noordwijk, waar schilders bij het strand schilderen. Naast sporten is kunst en muziek net zo belangrijk, de fysieke gezondheid en de creativiteit maakt mensen gelukkig. Eigenlijk zouden we als gemeente aan dat laatste veel meer moeten doen betoogde hij.

En wat deze expositie betreft, die moeten we iedere vijf jaar hier herhalen maar dan in alle zalen van Pulchri.De aanleiding van deze expositie in Den Haag is de viering van 750 + 1 jaar Nieuwkoop dit jaar en het eerste lustrum van onze “Haagse School Dag Nieuwkoop”.

Onze voormalige burgemeester Frans Buijserd was mede initiator van dit evenement, hij droeg de kunst altijd een warm hart toe.Het was een gezellig samen zijn met de kunstenaars en geïnteresseerden in deze bijzonder sfeervolle ambiance.

Een aanrader om daar deze maand een kijkje te nemen, zeker bij de kunstwerken van onze Nieuwkopers zoals Willem van Weerthuizen, Ans Vianen, Moniek van Dijk, José van den Helder, Ingrid van Nierop-Waltman, Jean Johns, Leo van Klink, Ruud Willemse en Sylvia Heeren.Kom kijken in de Pulchri Studio in Den Haag. Open dinsdag – zondag 12-17 uur. Op 24, 25 en 26 december 2021 is Pulchri Studio gesloten. www.pulchri.nl

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*