Just4Kids

Het dorp Nieuwkoop bestond in 2020 750 jaar. In 2021 vieren wij dit met een klein feestje. We wilden eigenlijk een groot feest vieren, maar jullie begrijpen dat door corona veel van de activiteiten die we bedacht hadden (ook voor jullie) nog even niet kunnen doorgaan. Gelukkig kun je op deze Just4Kids pagina wel van alles. Je kunt lezen over de geschiedenis van Nieuwkoop, maar ook van alles doen.

Graag willen we jou vertellen hoe Nieuwkoop is ontstaan. Tenminste, voor zover we dit weten. Want misschien kun je je ook wel voorstellen dat papieren van heel vroeger niet honderden jaren bewaard zijn gebleven. Brand kwam vroeger veel voor, zeker omdat de huizen en gebouwen nog van hout waren. Heel veel papieren, zoals documenten, oorkonden en aktes, zijn verbrand. En tja, een papier dat 700 jaar oud is, is natuurlijk ook niet meer zo stevig.

Veel leuks om te doen

Dit deel van de website, speciaal voor jou, vertelt niet alleen maar heel veel. Je kunt er ook van alles doen. Quizzen, puzzels, een Nieuwkoop 750 geschiedenisspel, een (wedstrijd)kleurplaat en er zijn (voor)leesverhalen te vinden.

Je kunt zelfs prijzen winnen. Met de prijspuzzel, de kleurwedstrijd en met de toen & nu-fotowedstrijd. Veel ontdekplezier!

Als je met je muis op het tabblad Just4Kids gaat staan, komen er hoofdstukken tevoorschijn. Klik aan wat je wilt lezen of doen. Of klik op de hoofdstukken hieronder voor jouw Reis door de geschiedenis van Nieuwkoop.

Just4Kids leuks om te doen

Wanneer ontstond Nieuwkoop nou precies?

Reis door de Geschiedenis

Reis door de Geschiedenis langs 5 Nieuwkoopse periodes

Nieuwkoop staat bekend om haar smeden. Maar ook de turfwinning, de hennepteelt en het riet snijden zijn typisch Nieuwkoops. De droogmakerij – het droog maken van de Grote Poel om meer land te krijgen – gebeurde op meerdere plaatsen in Nederland. Maar in Nieuwkoop was dit noodzakelijk, omdat er anders geen dorp meer zou overblijven na al het afgraven van het veen waarvan turf gemaakt was.

Nieuwkoop beschreven in 5 periodes. Klik op de foto’s hieronder om de periodes te bekijken.

De hennepteelt

Turfwinning

De rietsnijder

De smederij

Droge voeten (de droogmakerij)